Koronavirüsler; tek sarmallı, RNA (mRNA) içeren, yaklaşık 120 nm büyüklüğünde, zarflı, sarmal nükleokapsidli virüslerdir. Tüm virüsler arasında bilinen en büyük RNA genomuna (yaklaşık 30 kilobaz) sahiplerdir. Koronavirüsler domuzlar, kediler, kemirgenler, yarasalar ve insanlar da dahil çok çeşitli canlılarda bulunmanın yanı sıra bunlarla sınırlı olmamakta ve farklı birçok hayvanda enfeksiyona neden olabilmektedir. İnsan koronavirüsleri (HCoV olarak kısaltılır) Coronavirinae alt ailesi içerisinde yer alır.
İnsan koronavirüslerinin, ilk olarak 1960’lı yıllarda soğuk algınlığı olan hastalarda tespit edildiği bilinmektedir. Bu tip virüsler, solunum yoluyla bulaşarak öncelikle memelilerin ve kuşların üst solunum yollarını ve gastrointestinal sistemlerini etkiler. Şimdiye kadar 7 koronavirüs suşunun insanları etkilediği bilinmektedir (229E, NL63, OC43, HKU1, SARS-CoV, MERS-CoV ve SARS-CoV-2).
Yakın zamana kadar en çok bilinen insan koronavirüsü (SARS-CoV) olan ve 2002-2004 yılları arasında Güney Asya ülkelerinde görülen SARS (şiddetli akut solunum sendromu), salgına neden olarak adından sıklıkla söz ettirmiştir. Öte yandan SARS-CoV-2, ilk olarak 2019 yılının sonunda Çin’in Wuhan kentinde tespit edilmiş ve daha sonra hızla farklı ülkelere yayılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemik, yani küresel bir salgın olarak tanımlanmıştır. Hastalık başlangıçta koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) olarak adlandırılmış olup, şimdilerde kamuoyunun en fazla bilinçlendiği koronavirüs olarak bilinmektedir.